DOI Numarası Nedir

DOI kısaltması ile anılan Digital Object Identifier (Dijital Nesne Tanımlayıcı), internet üzerinde yayınlanan içeriğe kolay erişimi sağlayan benzersiz numaralandırma ve erişim sistemidir. Kısaca DOI numarası verilmiş online bir kitaba, makaleye, bildiriye, ya da bunlar içerisinde yer alan bir içerik parçasına (resim, şekil, tablo) erişmek için DOI numarasını "çözümlemek" yeterli olacaktır. Bunun için tek yapmanız gereken, http://dx.doi.org/ adresindeki gibi "çözümleyici" arama motorlarına DOI numarasını girmektir. Online içerik, başka hiç bir adres bilmenize gerek kalmadan bilgisayarınıza inecektir.

Günümüzde artık özellikle bir çok dergi makalesinde DOI numarası, yani dijital plaka numarası bulunmaktadır.

Örnek olarak http://dx.doi.org/ adresinde, DOI El Kitabı'nın numarası olan "10.1000/186"yı girip "Go" tuşuna basınız. Bu metinde oldukça basitleştirerek anlatmaya çalıştığımız DOI ile ilgili tüm ayrıntıların anlatıldığı PDF dokümanı açılacaktır.

DOI ne kolaylık getiriyor?

Bir online içeriğin sadece DOI numarasını bildiğinizde, başka hiç bir web adresini kaydetmek, akılda tutmak zorunda değilsiniz. Ayrıca DOI kullanan diğer makalelerde, referanslar kısmında sizin DOI numaranız yer alacağından atıf (citation) hesaplaması kolaylaşmaktadır.

DOI numarasını nerelerde kullanabilirim?

  • Dergilerinizde
  • Dergide yayınlanan ve yayınlanacak olan makalelerinde ayrı-ayrı şekilde,
  • Makale içerisindeki şekil, grafik, çizim vb. içeriklerde
  • Bildiri özetlerinizde
  • Online yayınlanan her türlü kitap, rapor, araştırma ve diğer içeriklerde
  • E-Posterlerinizde

Kısaca online olarak erişim sağladığınız tüm içeriklerinizde kullanabilirsiniz.

DOI numarası almak mecburi midir?

Değildir. Fakat günümüzde ihtiyaç halini almıştır. Bu nedenle "zorunluluk" durumu, DOI numarasını bu ihtiyaçtan dolayı şart koşan bazı durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

DOI numarası nasıldır, hangi bölümlerden oluşur?

Bütün DOI numaraları, parmak izi gibi benzersiz ve tekildir. Yani bir makaleye verilen DOI numarasının bir başka içeriğe verilmesi mümkün değildir. Tipik bir DOI numarası şu şeklidedir:

10.5505/tjtes.2011.73555

Yukarıda siyah renkle gösterilen "10" rakamı standart DOI başlangıç numarasıdır. Daha sonra gelen 4 haneli rakam, yayıncının numarasıdır. Burada 5505, LookUs Bilişim'e tahsis edilen numaradır. Daha sonra gelen kırmızı bölüm ise tamamen yayıncının sistematik olarak verdiği benzersiz numaradır.

JournalAgent sistemimizdeki makalelerimizde, DOI sistemi ile uyumlu, benzersiz olarak oluşturulan makale referans numaraları baz alınmaktadır.

JournalAgent Kullanan Tüm Dergi Makalelerinin DOI Numarası da Olacak!

2011 yılından itibaren, online hakemli dergicilik uygulamamız JournalAgent'ı kullanan ve DOI tahsisini henüz yapmayan dergilerimizin makalelerine,  DOI numarası atama hizmetini de başlattık. Bundan böyle DOI numaralarınızı talep etmeniz halinde biz tahsis edeceğiz.