Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi

Peripartum kardiyomiyopati ve yoğun bakım ünitesinde takibi: Olgu sunumu []
. 2017; 15(3): 145-148

Peripartum kardiyomiyopati ve yoğun bakım ünitesinde takibi: Olgu sunumu

Emre Sertaç Bingül, Burcu Kulaksız, Figen Esen
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Peripartum kardiyomiyopati (PKMP) gebelerde nadir görülen fakat yüksek maternal mortalite riski gözlenen sistolik bir kalp yetmezliği durumudur. Gebeliğin son ayında veya postpartum 5 aylık süre içerisinde ortaya çıkabilir (1,2,3). Klinik semptomları kolaylıkla gebeliğin fizyolojik değişiklikleri ile karışabilir. Bu nedenle sıklıkla geç tanı alır ve multidisipliner yaklaşım gerektirir. Bu yazıda daha öncesinde herhangi bir kardiyak olay öyküsü olmayan 40 yaşında gebe bir hastanın sezaryen ameliyatı sonrası ilk gününde ortaya çıkan kardiyak yetmezlik tablosunu ve klinik takibini anlatmayı hedefledik.

Anahtar Kelimeler: Peripartum kardiyomiyopati, Kalp yetmezliği, Sistolik disfonksiyon


Peripartum cardiomyopathy and critical care follow-up: Case report

Emre Sertaç Bingül, Burcu Kulaksız, Figen Esen
Istanbul Unıversity Istanbul Medical Faculty

Peripartum cardiomyopathy (PCMP) is rare but carries a high risk of mortality in pregnancy with systolic heart failure. It may occur during the last month of pregnancy or following 5 months after birth. Clinical symptoms can usually be confused with the physiological changes of pregnancy, which leads late diagnosis. PCMP requires multidisciplinary approach. Here in this case we tried to describe clinical presentation of a 40-year-old pregnant with PCMP causing systolic heart failure at postoperative first day and its management in intensive care unit.

Keywords: Peripartum cardiomyopathy, Heart failure, Systolic dysfunction


Emre Sertaç Bingül, Burcu Kulaksız, Figen Esen. Peripartum cardiomyopathy and critical care follow-up: Case report. . 2017; 15(3): 145-148

Sorumlu Yazar: Emre Sertaç Bingül, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar