Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi

Yoğun Bakım Kliniklerinde Yatan Hastalardan İzole Edilen Gram Negatif Basillerin Değerlendirilmesi []
. 2017; 15(3): 117-123

Yoğun Bakım Kliniklerinde Yatan Hastalardan İzole Edilen Gram Negatif Basillerin Değerlendirilmesi

Muhammet Emin Naldan1, Mehmet Veysel Coşkun2, Onur Ünal3, Ömer Karaşahin3, Mete Koray Vural4
1Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Erzurum
2Gümüşhane Devlet Hastanesi, Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Gümüşhane
3Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Erzurum
4Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Erzurum

GİRİŞ ve AMAÇ: Hastanede yatan hastalar için önemli mortalite ve morbidite nedeni olan nosokomiyal infeksiyonların önemli bir bölümü yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) yatan hastalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle YBÜ’lerdeki infeksiyonların tedavisinin planlanmasında infeksiyon etkeni olan mikroorganizmaların tanımlanması ve bu mikroorganizmaların antibiyotik direnç durumlarının takip edilmesi doğru ve başarılı bir tedavi yaklaşımı için büyük önem taşımaktadır.Bu amaçla planlanan çalışmamızda hastanemiz YBÜ’de yatan hastalardan infeksiyon etkeni olarak izole edilen Gram negatif basiller (GNB) değerlendirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada Ocak 2015-Ocak 2016 tarihleri arasında YBÜ’de yatan hastalardan infeksiyon şüphesi ile alınmış olan klinik örneklerden izole edilen ve klinik olarak anlamlı olduğu kabul edilmiş olan 327 GNB değerlendirilmiştir. Üreme saptanan örneklerden izole edilen mikroorganizmaların tiplendirilmesi ve antibiyogramlarının yapılmasıiçin konvansiyonel yöntemler ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi [gerek duyulduğunda Vitek 2 (Biomerioux, France)] kullanılmıştır. Antibiyotik duyarlılıkları EUCAST kriterlerine göre yorumlanmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 327 GNB’in 218'i nonfermentatif, 109'u Enterobacteriaceae spp.idi. En sık izole edilen mikroorganizmalar sırasıyla Acinetobacter baumannii ve Klebsiella pneumoniae olarak gözlendi. Mikroorganizmalar en sık sırasıyla solunum yolu örnekleri ve kan kültürlerinden izole edildi. A.baumannii ve Pseudomonas aeruginosa suşlarının tamamı kolistine duyarlı olarak gözlendi. Stenotrophomonas maltophilia suşlarında trimetoprim-sulfametoksazol direncine rastlanmadı. K.pneumoniae ve Escherichia coli için en düşük direnç amikasine karşı en yüksek direnç ise ampisilin/sulbaktama karşı tespit edilirken, Enterobacter spp. için en düşük direnç karbapenemlerde, en yüksek direnç ise sefuroksime karşı tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu sonuçlar dirençli GNB kaynaklı infeksiyonların YBÜ’de çok ciddi bir problem olarak devam ettiğini göstermekte ve bu infeksiyonların önlenmesi için ampirik antibiyotik seçimlerinin güncellenerek takip edilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Gram-negatif basil, infeksiyon, yoğun bakım


Evaluation of Gram-Negative Bacilli Isolated From Patients In Intensive Care Units

Muhammet Emin Naldan1, Mehmet Veysel Coşkun2, Onur Ünal3, Ömer Karaşahin3, Mete Koray Vural4
1Erzurum Regional Training and Research Hospital, Department of Anesthesiology, Erzurum, Turkey
2Gümüşhane State Hospital, Department of Clinical Microbiology, Gümüşhane, Turkey
3Erzurum Regional Training and Research Hospital, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Erzurum, Turkey
4Erzurum Regional Training and Research Hospital, Department Clinical Microbiology, Erzurum, Turkey

INTRODUCTION: A significant proportion of nosocomial infections resulting in significant mortality and morbidity for hospitalized patients are due to patients in intensive care units (ICU). For this reason, identification and detecting antimicrobial resistance of microorganisms that are isolated from ICU patients is of great importance for successful treatment. So that, in this study it is aimed to evaluate Gram negative bacilli (GNB) isolated from patients in ICU of Erzurum Regional Training and Research Hospital, Turkey.
METHODS: In this study 327 GNB isolated from the clinical specimens of patients in ICU between January 2015 and January 2016 were evaluated. Conventional methods and Kirby Bauer disc diffusion method test [if necessary Vitek 2 automated system] were used for identification and detecting antimicrobial susceptibility of isolated microorganisms. Antibiotic susceptibilities were interpreted according to EUCAST criteria.
RESULTS: Of the 327 GNB, 218 were nonfermentative and 109 were Enterobacteriaceae spp. The most frequently isolated microorganisms were Acinetobacter baumannii and Klebsiella pneumoniae respectively. Microorganisms were mostly isolated from respiratory tract samples and blood cultures respectively. All of A.baumannii and Pseudomonas aeruginosa strains were susceptible to colistin and no trimethoprim-sulfamethoxazole resistance was detected in Stenotrophomonas maltophilia. The lowest resistance for K.pneumoniae and Escherichia coli was found against amikacin while the highest resistance was found against ampicillin/sulbactam. These ratios were observed against imipenem-meropenem and cefuroxime for Enterobacter spp., respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These results indicate that resistant GNB infections continue to be a serious problem in the ICU and emphasize the need to update and monitor the empirical antibiotic selection to prevent these infections.

Keywords: Gram-negative bacilli, infection, intensive care unit


Muhammet Emin Naldan, Mehmet Veysel Coşkun, Onur Ünal, Ömer Karaşahin, Mete Koray Vural. Evaluation of Gram-Negative Bacilli Isolated From Patients In Intensive Care Units. . 2017; 15(3): 117-123

Sorumlu Yazar: Mehmet Veysel Coşkun, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar