Türk Yoğun Bakım Derneği Dergisi

Açık kalp ameliyatı olan hastalarda, endotrakeal ekstübasyon sonrası uygulanan progresif kas gevşeme egzersizlerinin yaşam bulgularına ve kaygı düzeyine etkisi []
. 2017; 15(3): 98-106

Açık kalp ameliyatı olan hastalarda, endotrakeal ekstübasyon sonrası uygulanan progresif kas gevşeme egzersizlerinin yaşam bulgularına ve kaygı düzeyine etkisi

Özlem İbrahimoğlu1, Nevin Kanan2
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi Florence Nigtingale Hemşirelik Fakültesi, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, açık kalp ameliyatı olan hastalarda endotrakeal ekstübasyon sonrası uygulanan progresif gevşeme egzersizlerinin yaşam bulgularına ve kaygı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla uygulandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ön test- son test kontrol grup tasarımlı yarı deneysel bir çalışma olarak planlanan araştırma, bir üniversite hastanesinin kalp ve damar cerrahisi kliniğine açık kalp ameliyatı uygulamak için kabul edilen ve örneklem özelliklerini karşılayan 60 hasta (30 deney, 30 kontrol) ile gerçekleştirildi. Ameliyat öncesi öğretilen progresif gevşeme egzersizleri, ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım ünitesinde endotrakeal ekstübasyonla birlikte uygulanmaya başlandı. Hastaların yaşam bulguları ilk 30 dakika izlendi. Otuzuncu dakikada durumluluk kaygı düzeyi ölçüldü.
BULGULAR: Endotrakeal ekstübasyon sonrası ilk 30 dakika süresindeki izlemlerinde, deney grubundaki hastaların arter kan basıncı değerleri, nabız hızı, solunum sayısı ve kaygı düzeyleri değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu ve aralarında deney grubunun lehine anlamlı farklılık olduğu saptandı (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Açık kalp ameliyatı olan hastalarda endotrakeal ekstübasyon sonrası uygulanan progresif gevşeme egzersizlerinin yaşam bulguları ve kaygı düzeyi üzerine etkili olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Açık Kalp Ameliyatı, Progresif Gevşeme Egzersizleri, Endotrakeal Ekstübasyon, Kaygı Düzeyi


The effect of progressive muscle relaxation exercises after endotracheal extubation on vital signs and anxiety level in open heart surgery patients

Özlem İbrahimoğlu1, Nevin Kanan2
1Gülhane Military Medical Academy Haydarpasa Education Hospital, İstanbul
2Istanbul University Florence Nigtingale Faculty of Nursing, Istanbul.

INTRODUCTION: The purpose of this study was to examine the effects of progressive muscle relaxation (PMR) exercises after endotracheal extubation on vital signs and anxiety level in open heart surgey.
METHODS: This study was carried out as quasi experimental, pre-test and post-test with control groups. The study was carried on 30 experimental and 30 control group open heart surgery patients who met inclusion criteria in a cardiac and vascular surgery clinic of a university hospital. Progressive muscle relaxation exercises which were tought before surgery began to be implemented after surgery in the intensive care unit simultaneously with endotracheal extubation. Patients’ vital signs were monitored for the first 30 minutes. Anxiety levels were measured at 30th minute after extubation with State Anxiety Inventory.
RESULTS: The lower rates were observed in heart beat, breathing, arterial blood pressure and anxiety in the experimental group in all measurements (first 30 minutes times after endotracheal extubation), and the differences were statistically significant in favor of experimental group (p<0,05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study showed that relaxation tecnique after endotracheal extubation in open heart surgery patients were effective in vital signs and anxiety level.

Keywords: Open Heart Surgery, Progressive Relaxation Tecnique, Endotracheal Extubation, Anxiety Level.


Özlem İbrahimoğlu, Nevin Kanan. The effect of progressive muscle relaxation exercises after endotracheal extubation on vital signs and anxiety level in open heart surgery patients. . 2017; 15(3): 98-106

Sorumlu Yazar: Özlem İbrahimoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar