Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi

İdrarda lökosit / bakteri analizi yapan akım sitometri cihazı sonuçları ile idrar kültürü sonuçlarının karşılaştırılması Bir akım sitometri yönteminin idrar kültürü sonuçları ile karşılaştırılması [Turk Mikrobiyol Cem Derg]
Turk Mikrobiyol Cem Derg. 2018; 48(1): 78-85 | DOI: 10.5222/TMCD.2018.078  

İdrarda lökosit / bakteri analizi yapan akım sitometri cihazı sonuçları ile idrar kültürü sonuçlarının karşılaştırılması Bir akım sitometri yönteminin idrar kültürü sonuçları ile karşılaştırılması

Emel Üzmez1, Serap Yağcı1, Mihriban Yücel1, Buğra Bilge Keseroğlu2, Ayşe Esra Karakoç1, Bedia Dinç1
1Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı
2Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Akım sitometri yöntemi ile elde edilen sonuçların, kültür sonuçları ile karşılaştırılması ve buna göre bir eşik değerin altında lökosit ve bakteri sayısı içeren örneklerde ekim yapılmasını ekarte eden hızlı bir tarama algoritması oluşturulması amaçlandı. Çalışmanın ikinci basamağında ise üremesiz-kontamine idrar örneklerinin kısa sürede sonuçlandırılması ile gereksiz antibiyotik kullanımın ne kadar önüne geçilebileceği değerlendirildi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tüm kliniklerden laboratuvara kültür için gönderilen, 995 hastanın idrar örneği aynı zamanda akım sitometri cihazında çalışıldı. Akım sitometri cihazında elde edilen sonuçlar kültür sonuçları ile karşılaştırıldı. Kültür sonucu beklenmeden başlanan ampirik antibiyotik kullanımını değerlendirmek amacıyla; üroloji polikliniğinden başvurmuş ve idrar kültürü değerlendirilmiş 208 hastadan antibiyotik tedavisi başlananlar kayıt altına alındı.
BULGULAR: Akım sitometri yöntemi ile elde ettiğimiz sonuçlar bize tüm kliniklerden gelen örneklerimizin %31’inde idrar kültürü işlemlerinin yapılmasına gerek olmadığını gösterdi. Üroloji polikliniğinden gelen örneklerin ise %29,3’ünde idrar kültürü işlemlerinin yapılmasına gerek olmadığı ve akım sitometri tekniğinin üremesiz olarak öngördüğü hastaların %23’üne gereksiz antibiyotik başlandığı saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu teknik hızlı tarama testi olarak kullanıldığında; idrar örneklerinin yoğun olduğu laboratuvarlarda iş yükünü ve maliyeti azaltacak, dakikalar içerisinde negatif sonuç verilebilmesi ile aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılmasına da belli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Akım sitometri, idrar kültürü, tarama testi


Comparison of results of urine cultures and flow cytometric device which is analysing urinary leukocytes/bacteria A flow cytometric method in comparison with urine culture results

Emel Üzmez1, Serap Yağcı1, Mihriban Yücel1, Buğra Bilge Keseroğlu2, Ayşe Esra Karakoç1, Bedia Dinç1
1Ankara Educati̇on And Research Hospi̇tal, Medi̇cal Mi̇crobi̇ology Laboratory
2Ankara Educati̇on And Research Hospi̇tal, Urology Cli̇ni̇c

INTRODUCTION: it was aimed to make a fast screening algorithm by comparing the results obtained by the flow cytometry method with the culture results and accordingly enabling to eleminate cultivation in samples containing a number of leukocytes and bacteria below a threshold value. In the second step of study;it was evaluated that how much of unnecessary antibiotic usage could be avoided by finalizing the results of negative-contamination urine specimens in a short-term.
METHODS: The urine samples of 995 patients from all clinics, submitted to our laboratory for culture was also studied in a flow cytometry device.in the second step, Antibiotic use of 208 patients referred from the urology clinic were recorded, in order to evaluate the use of empirical antibiotics, which was started without waiting for culture results.
RESULTS: The results we obtained with flow cytometry technique showed us that there is no need to carry out urine culture in 31% of our samples that we sent to all clinics. As to the samples coming from the urology clinic, it was detected that there is no need to carry out urine culture in 29,3% and 23% of patients with flow cytometry device predicted as negative have started unnecessary antibiotic therapy.
DISCUSSION AND CONCLUSION: When this technique is used as a rapid screening test, it will reduce the workload and cost in laboratories in which urine specimens are dense, also contribute to a certain extent in reducing unnecessary antibiotic use by providing negative results within minutes.

Keywords: Flow cytometry, urine culture, screening test


Emel Üzmez, Serap Yağcı, Mihriban Yücel, Buğra Bilge Keseroğlu, Ayşe Esra Karakoç, Bedia Dinç. Comparison of results of urine cultures and flow cytometric device which is analysing urinary leukocytes/bacteria A flow cytometric method in comparison with urine culture results. Turk Mikrobiyol Cem Derg. 2018; 48(1): 78-85

Sorumlu Yazar: Emel Üzmez, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar