The Journal of Pediatric Research

Primary School Students’ Parents Reported ISAAC Questionnaire in a Low İncome Area of Ankara []
. 2016; 3(3): 0-0

Primary School Students’ Parents Reported ISAAC Questionnaire in a Low İncome Area of Ankara

Zeynep Şengül Emeksiz, Ayşegül Ertuğrul, İlknur Bostancı, Serap Özmen, Soner Şahin
Department Of Pediatric Immunology And Allergy, Dr. Sami Ulus Obstetrics, Children's Health And Diseases Training And Research Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Asthma is one of the most important chronic disease of childhood. Parents awareness about asthma symptoms and knowledge of the asthma triggers are necesssary for every step of diagnosis and treatment
METHODS: In this study, we included parents of 85 primary education students with mean age 9.1%(7-11) which settled in low income leveled neighborhood in Ankara. The Questionnaire of the study prepared 20 questions that questioning symptoms and triggers of the asthma based on ISAAC.
RESULTS: : In 10 children (11.7%) there was at least one wheezing attack that recognised by their families while 9 children (10.5%) diagnosed asthma by a doctor previously. 55 of all (64.7%) had at least one smoker in their home. 14 children (16.7%) had humidity and 15 children (17.6%) had mold in their home.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study showed that, 11.7 % of primary school students had wheezing. Indoor triggers such as humidity, mold and cigarette smoke were reported by the students’ parents. So especially in low income areas it is very important to educate the parents about indoor triggers.

Keywords: asthma, childhood, indoor triggers


Ankara’da Düşük Gelir Seviyeli Bir Bölgede İlkolkul Çocukları Ebeveyinlerinin Astım Anketi ile Değerlendirilmesi

Zeynep Şengül Emeksiz, Ayşegül Ertuğrul, İlknur Bostancı, Serap Özmen, Soner Şahin
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Allerji ve İmmunoloji Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Astım çocukluk çağının en önemli kronik hastalıklarından biridir. Ebeveynlerin astım semptomları ve tetikleyicilerini biliyor olması, tanı ve tedavinin her basamağında gereklidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza Ankara’nın düşük gelir seviyeli bir bölgesinde yaşayan, yaş ortalaması 9.1/yıl (7-11) olan 85 ilköğretim öğrencisinin ebeveynleri dahil edilmiştir. Çalışma anketi ISAAC temel alınarak hazırlanmış, astım semptom ve tetikleyicilerini sorgulayan 20 sorudan oluşturulmuştur.
BULGULAR: En az bir kez hışıltı geçirenlerin sayısı 10 (%11.7) iken, 9 çocukta (%10.5) doktor tanılı astım vardı. 55 çocuğun (%64.7) evinde en az bir kişinin sigara içicisinin olduğu saptandı. Evinde rutubet teması olanların sayısı 14 (%16.7), küf teması olanların sayısı ise 15 (17.6) idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda ilkokul çocuklarında hışıltı sıklığı %11.7 olarak bulunmuştur. Ev içi tetikleyicilerden rutubet, küf ve sigara teması dikkat çekicidir. Özellikle düşük gelir seviyeli bölgelerde yaşayan ebeveynlerin ev içi tetikleyiciler konusunda bilgi düzeyinin arttırılması önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Astım, çocukluk çağı, ev içi tetikleyiciler


Zeynep Şengül Emeksiz, Ayşegül Ertuğrul, İlknur Bostancı, Serap Özmen, Soner Şahin. Primary School Students’ Parents Reported ISAAC Questionnaire in a Low İncome Area of Ankara. . 2016; 3(3): 0-0

Corresponding Author: Zeynep Şengül Emeksiz, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar