The Journal of Pediatric Research

Castleman's Disease of the Cervical Region: A Pediatric Case Report []
. 2016; 3(2): 0-0

Castleman's Disease of the Cervical Region: A Pediatric Case Report

Özlem Erdede, Özlem Temel, Serpil Değirmenci, Almala Pınar Ulutaş, Feyza Yıldız
Department of Pediatrics,Zeynep Kamil Maternity and Children

Castleman’s Disease (CD) is a rare disorder characterized by massive proliferation of lymphoid tissue that its etiology is not known exactly. It has been mainly reported in young adults and in children the disease is rare. Two clinical types (localized, multicentric) have been described. It is generally localized in mediasten and rarely seen of the hed and neck regio. Definitive diagnosis is possible with complete surgical resection and invstigating it by histopathologically.
In this study we report a 9 years old patient who had applied with solid mass in the neck origin and diagnosed as CD after histopathological assessment. The patient was treated by surgical excision.

Keywords: Castleman's disease, differantial diagnosis of cervical masses, childhood


Servikal Bölgede Castleman Hastalığı: Pediatrik Olgu sunumu

Özlem Erdede, Özlem Temel, Serpil Değirmenci, Almala Pınar Ulutaş, Feyza Yıldız
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Çocuk Kliniği,İstanbul

Castleman Hastalığı (CH) etyolojisi tam olarak bilinmeyen lenfoid dokunun masif proliferasyonu ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Çocukluk çağında nadir görülmektedir, daha çok genç erişkinlerde rastlanmaktadır. Klinik olarak lokalize ve multisentrik olmak üzere iki klinik tipi tanımlanmıştır. Genellikle mediastende lokalize olmaktadır ve baş-boyun bölgesinde nadir görülmektedir. Tanı cerrahi olarak lenf bezinin çıkarılıp histopatolojik olarak incelenmesi ile konur.
Bu makalede boyunda kitle ile başvuran, histopatolojik inceleme sonrası CH tanısıyla cerrahi olarak tedavi edilen 9 yaşında erkek hasta sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Castleman hastalığı, servikal kitle ayırıcı tanısı, çocukluk çağı


Özlem Erdede, Özlem Temel, Serpil Değirmenci, Almala Pınar Ulutaş, Feyza Yıldız. Castleman's Disease of the Cervical Region: A Pediatric Case Report. . 2016; 3(2): 0-0

Corresponding Author: Özlem Erdede, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar