AbstractAgent [EPS-0356]
Enfekte, fistülize ve protrüde olmuş biyomateryalli komplike karın duvarı onarımlarında sonuçlarımız

Alidurubey Çevlik1, Tayfun Bisgin1, Yasemin Yıldırın1, Vildan Avkan Oğuz2, Cihan Agalar1, Aras Emre Canda1, Selman Sökmen1
1Dokuz Eylül Üniversitesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Prostetik materyal enfeksiyonu, abdominal herni cerrahisinde seyrek olmakla birlikte önemli bir komplikasyondur. Bu çalışmanın amacı karın duvarı fıtık onarımı sonrası enfekte, fistülüze ve prodrüde olmuş prostetik materyal yönetimindeki tecrübelerimizi paylaşmaktır.
Gereç YÖNTEM: 2008-2018 yılları arasında prostetik yama ile abdominal herni onarımı sonrası yama enfeksıyonu gelişen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların verileri retrsopektif olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Hastaların 19’u kadın 23’ü erkekdi. Ortalama yaş 55,74 idi (dağılım; 27-88). 24 hastada yandaş hastalık mevcuttu (sıklık sırasına göre; diabetus mellitus, astım, KOAH ve kolajen doku hastalığı). 15 hastada kanser öyküsü vardı ve 11 hasta kemoterapi, 7 hasta radyoterapi almıştı. Hastaların XX’i sigara kullanmakta idi. Kullanılan prostetik materyal türü 32 hastada polipropilen, 3 hastada polidiaksol??, 7 hastada composit, 4 hastada biyolojik materyaldi. Ameliyat notlarından elde edilen prostetik materyal boyutları ortalama 636cm² idi. 4 hastada birden fazla prostetik materyal tipi kullanılmış idi. 10 hastada intestinal fistül izlendi. 16 hastada yara kültüründe üreme saptandı bu hastaların ayrıca üçünde kan kültürlerinde de üreme saptandı. Sıklık sırasına göre üreyen mikroorganizmalar; E. coli, S. aureus, P. aeruginosa ve acinetobacter türleri idi. Ortalama antibiyotik kullanım süresi 13,5 gündü (dağılım; 2-40 gün). Ortalama hastanede yatış süresi 38,4 gündü. Perioperatif dönemde 7 hasta kaybedildi.
SONUÇ: Karın duvarı onarımları sonrası prostetik materyal enfeksiyonu tedavisi zor ve mobidite ve mortalitesi yüksek bir komplikasyondur.

Anahtar Kelimeler: karın duvarı fıtıkları, enfekte prostetik materyal



Tablo 1: Hastaların demografik özellikleri:
Yaş57.1 +/- (30.9/30.1)
Cinsiyet22 Erkek / 20 Kadın
VKİ31.64 +/- (13.31/13.36)
ASA Skoru ≥ 229 hasta
VKİ: vücut kütle indeksi, ASA: American Society of Anesthesiologists Sınıflaması.

Tablo 2: Ameliyat sonrası gelişen komplikasyonlar:
Seroma6 Hasta
Yara Kültüründe Üreme16 Hasta
Sıklık sırasına göre üreyen organizmalar
(E. coli, S. aureus, P. Aeruginosa, Acinetobacter)
Kan Kültüründe Üreme3 Hasta
Fistül3 Hasta
Somatostatin Kullanımı2 Hasta
Antibiyotik Kullanım SüresiOrtalama 13,6 gün
Re-eksplorasyon7 Hasta


Resim 1: Biyolojik materyal ile fıtık onarımı sonrası yama enfeksiyonu gelişen hasta:



Resim 2: Prostetik materyale bağlı gelişen komplikasyonlara örnekler:

a) Enfekte biyomateryale bağlı enteroatmosferik fistül, b-c-d ) ince barsak anslarını atake etmiş enfekte prostetik materyale bağlı enterokütan fistül gelişimi


Close

Print