AbstractAgent [EPS-0444]
Rastlantısal saptanan mide GİST: Olgu sunumu

Sedat Tan1, Hilmi Yazıcı1, Erkan Oymacı2, Burak Dede1, Mehmet Yıldırım2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı, İzmir
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji Cerrahisi, İzmir

GİRİŞ:GİST’ler gastrointestinal sistemin en sık görülen mezenşimal tümörleridir. Tüm gastrointestinal sistem tümörlerin %1-3 ünü oluştururlar. Lezyonların sıklıkla yerleşim yeri mide (%66) ve ince barsaktır (%30). Kanama, anemi, karın ağrısı, şişkinlik ile karşımıza çıkabileceği gibi tamamen asemptomatik olup başka nedenlerle yapılan incelemelerde rastlantısal olarak da çıkabilir. Burada acil servisimize kolelithiazis ve koledokolithiazis ile başvuran ve tetkiklerinde rastlantısal olarak mide GİST saptanan hastanın yönetimi anlatılacaktır.
OLGU: 68 yaşında erkek hasta sağ üst kadranda ağrı şikayetiyle acil servisimize başvurmuş. Medikal tedavi ile şikayetleri gerileyen hastanın tetkiklerinde kolelithiasis saptanması üzerine genel cerrahi polikliniğine yönlendirilmiş. Batın BT raporu ile polikliniğimizde değerlendirildi. Karın ağrısı gerilemiş ve karın muayene bulguları olağandı. Bilinen nefrolitiyazis öyküsü dışında ek özellik yoktu. Karaciğer fonsiyon testleri normal sınırlarda idi. Batın BT’sinde safra kesesinde hidropik görünüm, 22 mm taş, distal koledokta ılımlı genişleme ve künt sonlanım, mide korpus büyük kurvatur düzeyinde mide ile karaciğer sol lob arasında mide duvarından egzofitik çıkmış olabilecek yaklaşık 1 cm boyutlu nodüler kontrast tutulumu saptandı. İleri inceleme olarak hastaya üst abdomen MR ve MRCP planlandı. MR’da kolelitiyazis + koledokolitiyazis, mide büyük kurvatur ile karaciğer sol lob arasında 14x8mm boyutunda mideden egzofitik çıkım gösteren mide GİST ile uyumlu olabilecek lezyon saptandı. Tümör belirteçleri olağan sınırlardaydı. Üst GİS endoskopi yapıldı ve olağan olarak değerlendirildi. ERCP yapılarak EST ve balon ile koledoktan taş çıkartıldı. ERCP’den 1 hafta sonra operasyona alındı. Laparoskopik explorasyonda mide anteriorunda corpus antrum bileşkesinde yaklaşık 1 cm çapında polipoid-egzofitik düzensiz sınırlı lezyonu mevcuttu. Mideye laparoskopik wedge rezeksiyon ve eş zamanlı laparoskopik kolesistektomi işlemi uygulandı. Postoperatif 5. gününde şifa ile taburcu edildi. Patoloji sonucu, 15 mm çaplı, 50 büyük büyütme alanında da 1-2 mitoz izlenen, cerrahi sınırları salim, epiteloid GİST ile uyumlu olarak rapor edildi. Ek tedavi planlanmadı. Hasta, 16 aylık takibinde hastalıksız olarak izlenmektedir.
SONUÇ: GİST ler potansiyel malign mezenşimal tümörler olarak değerlendirilirler. 2 cm altı ve risk faktörleri olmayan GİST’ lerde cerrahi uygulanmadan 6 aylık takip planlanabilse de, vakamızdaki sınır düzensizliği gibi risk faktörü olan 2 cm altı GİST’lerde cerrahi planlanmalıdır. Bu tür küçük GİST’ler için ideal tedavi sağlam cerrahi sınırla laparoskopik wedge rezeksiyondur. Kolelithiazis varlığında, işleme eş zamanlı kolesistektomi de eklenebilir.

Anahtar Kelimeler: GİST, laparoskopik GİST, rastlantısal GİST



BT görüntüsü 1



BT görüntüsü 2



operasyon görüntüsü 1



operasyon görüntüsü 2



Close

Print