AbstractAgent [EPS-0079]
Nadir Bir Laparotomi Endikasyonu: Jejunal Divertikül Perforasyonu

Gülden Ballı, Melek Bekler Gökova, Atahan Acar, Hızır Taner Coşkun, Murat Kemal Atahan
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İzmir

GİRİŞ-AMAÇ: Jejunal divertikülozis, Sommering ve Baille tarafından ilk defa 1794’de tanımlanan nadir görülen bir hastalıktır. Prevalansı yaşla artmakta, 6- 7. dekadlarda en üst düzeye çıkmaktadır. Jejunal divertiküller genellikle asemptomatik seyirlidir. Semptomatik olgularda karın ağrısı, bulantı, kusma ve malabsorbsiyona neden olabilir. Ayrıca divertikülit, perforasyon, kanama ve obstrüksiyon gibi akut komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar içinde en sık görülen divertikülit perforasyonu olup, hastaların %2.3-6.4’ünde görülmektedir. Tanıda gecikme, morbidite ve mortaliteyi arttıran önemli bir nedendir. Bu yazıda kliniğimizde son 1 yılda jejunal divertikül perforasyonu tanısı ile ameliyat edilen 5 olgunun sunumu planlanmıştır.

OLGU: Kliniğimizde son 1 yılda jejunal divertikül perforasyonu tanısı ile 5 hasta ameliyat edildi. Bu hastaların 2 si erkek, 3 ü kadın idi. Yaş ortalamaları 73,4(33-87) idi. Tümü karın ağrısı şikayeti ile acil servise başvurmuştu, sadece 1 hastada akut karın vardı. Hastaların laboratuvar değerlerinde lökosit ortalaması 12680/mm3’tü. Direkt grafide diyafram altı serbest hava yoktu. Çekilen kontrastlı tomografilerinde proksimal jejunal anslar arasında serbest hava görünümü ve 1 hasta hariç tamamında serbest sıvı görünümü mevcuttu. 1 hastada interloop apse mevcuttu. Hastaların tamamı erken laparotomiye alındı ve eksplorasyonda Treitzdan yaklaşık 50 cm distalde perfore divertikül tespit edildi. 1 hastada jejunal divertikülozis tespit edildi. Tüm hastalara segmenter ince barsak rezeksiyonu ve stapler ile yan yana anastomoz yapıldı. Patolojilerin tamamı jejunal divertikül perforasyonu ile uyumlu geldi. Hastaların 2 sinde gelişen yüzeyel yara yeri enfeksiyonu dışında morbidite olmaksızın taburcu edildi.

SONUÇ: Jejunal divertiküller ve komplikasyonları nadir görülmekle birlikte sıklıkla yaşlı erkek popülasyonda karşılaşılan bir durumdur. Nadir akut batın nedenleri arasında olması ve tanısal zorluklar tedavide gecikmelere yol açabilir. İnce barsak divertikül komplikasyonları için cerrahi tedavi divertikül olan segmentin rezeksiyonu ve anastomozdur.

Anahtar Kelimeler: akut karın, divertikül, perforasyon



Resim 1

Kontrastli aksiyel kesitli Abdomen BT tetkikinde, yildiz isareti (*) ile serbest hava mevcuttur.


Resim 2

Kontrastli koronal abdomen BT tetkikinde, divertikulite ait apse(*) ve komsulugunda serbest hava (kesikli ok)


Resim 3

MR enterografi tetkikinde, okla isaretli dolum fazlaliklari intestinal divertikulleri gostermektedir.


Close

Print