AbstractAgent [SS-079]
Hashimato tiroiditinde total tiroidektomi daha zor mudur?

Nihal Çınar Özcan1, Ahmet Dağ1, Mustafa Berkeşoğlu1, Aydemir Ölmez1, Havva Didem Çelikcan2
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Mersin
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Mersin

AMAÇ: Hashimato tiroiditi cerrahlar için zorlu tiroidektomi olarak kabul edilmekle birlikte literatürde bunu destekleyen yeterli veri bulunmamaktadır. Total tiroidektomi uygulanan hastalarda hashimato tiroiditinin; rekürren larengeal sinire(RLS) ulaşma süresi, tiroidektomi süresi ve RLS hasarı üzerine etkilerini inceleyerek zorlu tiroidektomi sınıfına girip girmediğini objektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.
GEREÇ-YÖNTEM: Mersin Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda Ocak 2008 ile Ocak 2018 yılları arasında aynı cerrah tarafından total tiroidektomi uygulanan ve sinir monitorizasyonu ile rutin RLS diseksiyonu yapılan hastalar çalışmaya alındı. Operasyon sırasında sinire ulaşma süreleri ve ameliyat süreleri prospektif olarak kaydedildi. Hastalar patoloji sonucuna göre hashimato tiroiditi ve diğer benign hastalıklar olarak iki gruba ayrıldı. Zorlu tiroidektomi olarak kabul edilen malign hastalar, graves hastaları, nüks hastalar ve tamamlayıcı tiroidektomiler çalışmaya dahil edilmedi. Grup 1; patoloji sonucu hashimato tiroiditi olarak raporlanan 132 hastadan, grup 2; patoloji sonucu hashimato dışı diğer benign hastalıklar olarak raporlanan 212 hastadan oluşturuldu. Hastalar yaş, cinsiyet, RLS bulma oranları, RLS’e ulaşma süresi, operasyon süresi, geçici veya kalıcı RLS hasarı ve postperatif diğer komplikasyonlar (geçici veya kalıcı hipoparatirodizm) açısından istatistiksel olarak incelendi.
SONUÇ: Gruplar arasında RLS bulma oranları açısından fark saptanmazken (p>0.05), yaş, cinsiyet, RLS e ulaşma süresi ve operasyon süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla; p=0.01, p=0.007, p<0.001 ve p<0.001). Grup 1' de yer alan hastaların yaş ortalaması 46.6±11.5 iken grup 2' de yer alan hastaların yaş ortalaması 50.1±12.6 idi. Grup 1 de kadın cinsiyet oranı % 89.3, grup 2 de %81.9 olarak saptandı. Hashimato tiroiditi olan hastalarda operasyon süresi ve RLS' e ulaşma süresinin belirgin daha uzun olduğu tespit edildi. Hashimato tiroiditi grubunda geçici RLS hasarı oranı sayısal olarak fazla iken, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Her iki grupta geçici RLS hasarı gelişen hastalarda operasyonun anlamlı olarak daha uzun sürdüğü saptandı (p=0.002). Her iki grup için hiçbir hastada kalıcı sinir hasarı görülmedi. Postoperatif komplikasyon açısından her iki grupta istatistiksel fark saptanmadı (p>0.05).
YORUM: Hashimato tiroiditi olan hastalarda RLS e ulaşma süresinin ve operasyon süresinin diğer benign patoloji sonuçlarına sahip hastalara göre belirgin olarak daha uzun olduğu tespit edilmiştir. Zorlu tiroidektomi nedenleri arasında hashimato tiroiditinin de yer alması gerektiği bilimsel olarak gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: hashimato, rekürren laringeal sinir, zorlu tiroidektomi


Presentation Details:  Sunum Numarası: SS-079
Oturum Adı: Sözel Bildiri 15
Sunum Tarihi: 12 Nisan 2018 Perşembe
Sunum Saati: 17:50 - 18:00
Salon Adı: SALON J

Close

Print