AbstractAgent [EPS-0398]
Apendektomi Sonrası Bırakılan Apendiks Uç Kısmına Bağlı Gelişen Akut Apandisit Olgusu

Mustafa Uğur, Ozan Utku Öztürk, Hüseyin Çığın, Akın Dedemoğlu, Ersin Rasim Arslan
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Hatay, Türkiye

AMAÇ: Apendektomi sonrası sık görülen komplikasyonlar yara yeri enfeksiyonu, abse, güdük kaçağı, peritonit ve ileustur. Nadir karşılaşılan bir diğer komplikasyonu ise apendektomiden sonra akut apandisit gelişmesidir. Sıklığı 50000 de 1 dir. Sebebi apendiks güdüğünün uzun bırakılmasıdır.
Bu yazıda apendektomi sonrası apendiks uç kısmının bırakılmasına bağlı olarak gelişen akut apandisit olgusu sunuldu.
OLGU:
Karın ağrısı şikayeti ile 55 yaşında erkek hasta kliniğimize başvurdu. Anamnezinde 1 yıl önce başka bir merkezde apendektomi operasyonu geçirdiği ve işlem sonrası yara yeri enfeksiyonu ve yara ayrılması nedeniyle açık abdomen tedavisi uygulandığı öğrenildi. Hasta karın ağrısı şikayetinin ameliyattan sonra aralıklı olarak geliştiğini ancak son atağın daha şiddetli olduğunu belirtti. Özgeçmişinde herhangi bir hastalığı yoktu. Fizik muayenede göbek üstü ve altı median insizyon skarı mevcuttu. Bu bölgede 10x15 cm boyutlarında fasia defekti mevcuttu. Karın sağ alt kadranda hassasiyet ve defans mevcuttu. Lökosit sayısı 16.000/mm3’ idi. Diğer tam kan sayımı ve biyokimyasal değerleri normaldi. Abdominal ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografide insizyonel herni dışında bir bulguya rastlanmadı. Hasta akut batın tanısı ile operasyona alındı. Eksplorasyonda apendektomi yapılan alanda güdüğe ait sütur materyali bulundu. Güdükte herhangi bir sorun yoktu. İleoçekal bileşkenin hemen altında inflame olmuş 1,5 cm uzunluğunda bir ucu bağlanmış mezenterik damarları bulunan apendiksin uç kısmı görüldü (Resim 1). Apendektomi yapıldı. Postoperatif herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hasta 3. günde taburcu edildi. Patoloji sonucu akut apandisit olarak rapor edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Apendektomi sonrası gelişen akut apandisitin nedeni yetersiz yapılan apendektomilerdir. Gelişim yeri klasik olarak apendiksin güdüğü olarak bildirilmiştir. İncelenen literatürde mezenteri ile birlikte apendiks uç kısmının bırakılmasına bağlı olarak akut apandisit gelişen bir olguya rastlandı. Bu olguda malign bir polip için sağ hemikolektomi yapıldığı ve muhtemelen retroçekal yerleşlimli apendiks uç kısmının bırakıldığı belirtilmiştir.Sunduğumuz olgudada apendiksin uç kısmının mezenterik damarlarıyla birlikte bırakıldığı saptandı. Bırakılan kısım ileoçekal bileşkenin posteriorunda retroçekal alandaydı. Hastanın eski ameliyat raporu dikkatlice tekrar incelendi. Raporda apendiksin orta kısmından perfore olduğu ve sağ alt kadranda yapışıklıklar bulunduğu ve biriken inflamatuar materyallerden dolayı apendiksin ortaya konulmasında güçlük yaşandığı belirtilmişti. Bu güçlüklerden dolayı muhtemelen retroçekal alanın tam olarak eksplore edilemediği düşünüldü. Sonuçta apendiksin uç kısmına yakın bir noktadan muhtemelen apendiks mesenteri zannedilerek bağlandığı düşünüldü. Bırakılan apendiks dokusunun mezenterik damarlarıda kesilmediğinden canlılığını sürdürdüğü düşünüldü.
Akut apandisit bulguları bulunan apendektomili hastalarda ameliyatta başka bir sebep bulunamadıysa retroçekal alan dikkatlice yetersiz apendektomi açısından eksplore edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Apendektomi, apandisit, retroçekal



Resim 1

Mezenterik damarları ile birlikte retroçekal alandan çıkarılan apendiks uç kısmı


Close

Print