AbstractAgent [SS-145]
Abdominal Sepsis Nedenli Açık Karında Sağkalımı Etkileyen Faktörler

Seracettin Eğin, Berk Gökçek, Metin Yeşiltaş, Semih Hot, Sedat Kamalı, Rıza Gürhan Işıl, Hasan Tok, Servet Rüştü Karahan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İstanbul

AMAÇ: Açık karın (AK) ve negatif basınçlı sistem (NBS) ile tedavi edilen karın içi sepsis hastalarında sağkalımı etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Hipotezimiz, NBS ile AK uygulamalarının ciddi karın içi sepsisli (CKİS) hastalarda mortaliteyi azaltmasıdır.
GEREÇ-YÖNTEM: Kliniğimizde Ocak 2013 ile Eylül 2017 tarihleri arasında CKİS nedeniyle NBS ile yönettiğimiz 40 AK hastasını geriye dönük olarak inceledik. Yaşayan ve mortal gruplar yaş, cinsiyet, beden kütle indeksi (BKİ), CKİS etyolojisi, Apache II skoru, Mannheim peritonit indeksi (MPİ) skoru, Bjorck sınıflaması, fasya skoru, abdominal defekt boyutu, stoma ve fistül varlığı, fistülün tipi ve NBS uygulama süresi parametreleri ile değerlendirildi. Bu parametrelerin sağkalım üzerine etkili olup olmadığı SPSSyazılımı 23.0 versiyonu ile analiz edildi. Preoperatif CKİS veya septik şokta olan, tedavisinde NBS uygulanan AK hastaları çalışmaya dahil edilme kriterleriydi.
BULGULAR: 23 Hasta sağkalan ve 17 hasta mortal gruptaydı. İki grup arasında cinsiyete bağlı anlamlı fark yokken, ortalama yaş ve BKİ mortal grupta anlamlı olarak yükselmişti (Tablo 1). CKİS in en sık nedenleri anastomoz yetmezliği, ince ve kalın bağırsak perforasyonları idi ve hastaların % 67.5’ ini oluşturuyordu. Gruplar arasında etyoloji açısından anlamlı fark yoktu (Tablo 2). İki grup arasında Bjorck sınıflamasına göre anlamlı fark bulundu (Tablo 3). Fistül varlığı mortalite açısından istatistiksel anlamlı idi (p: 0,021). Fistül tipi de mortalite açısından anlamlı idi (Tablo 4). Diğer parametreler anlamlı bulunmadı.
Tartışma ve SONUÇ: Biz abdominal sepsisli hastalarda ilk ameliyat öncesi karın içi basınç düzeylerini dikkate almaksızın NBS ile AK uygulamayı tercih etmekteyiz. Gruplar arasında yaş, BKİ, Bjorck sınıflaması, fistül varlığı ve fistül tipi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar çalışmamızın en çarpıcı bulgularıdır ve sağkalımı etkileyen belirgin kanıtlardır. Enfekte AK hastalarında literatürdeki mortalite % 50’den fazladır. Enteroatmosferik fistülün klinik duruma eklenmesi, mortaliteyi ve morbiditeyi daha da arttırmaktadır. Fistül varlığı ve tipleri açısından anlamlı farklar, sağkalımın doğrudan düşük Bjorck evresi ve fistül yokluğuna bağlı olduğunu gösterdi.
Klinik araştırmamızın retrospektif ve hasta sayımızın düşük olması çalışmamızın zayıf yönüdür. Popülasyonumuzun benzer hastalardan olması için katı dahil etme kriterlerini kullandık. Aynı tedavi stratejilerinin uygulandığı hasta popülasyonumuzun benzerliği, çalışmamızın güçlü yönüdür.
Yaş ve BKİ hastaların değiştiremeyeceğimiz sonuçlarıdır, ancak Bjorck evresi, fistülün varlığı ve tipi değiştirebileceğimiz sonuçlardır. Değişebilir sonuçlar göz önüne alındığında sağkalımın artması olasıdır. Çalışmamızın sonuçları, daha iyi sağkalım için fistül oluşumunu önlemeyi ve karın içi yapışıklıklar olmadan önce NBS ile AK uygulamayı ifade etti.
Sonuç olarak, çalışmamızdaki % 42.5 mortalite, literatürdeki abdominal sepsis hastalarının mortalite oranından daha düşüktür. Araştırmamız, cerrahi abdominal sepsisli hastalarda NBS ile AK tedavisinin sağkalımı arttırdığını gösterdi.

Anahtar Kelimeler: Abdominal sepsis, açık karın, negatif basınçlı sistem.


Presentation Details:  Sunum Numarası: SS-145
Oturum Adı: Sözel Bildiri 28
Sunum Tarihi: 13 Nisan 2018 Cuma
Sunum Saati: 12:00 - 12:10
Salon Adı: SALON E

Close

Print