AbstractAgent [EP-285]
Spontan Pnömotoraks Gelişen Invaziv Pulmoner Aspergilloz Olgusu

Fadime Sultan Albez1, Aslı Kara2, Ömer Araz1, Leyla Sağlam1
1Atatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Erzurum
2Atatürk Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Erzurum

Invaziv pulmoner aspergillozis (IPA) uzun süreli immunsupresyona yol açan çeşitli patoloji ve tedavilere sekonder gelişebilmektedir. Hematolojik maligniteler, AIDS, transplantasyon, uzamış steroid tedavileri ve sitotoksik ajanlar IPA için risk faktörü oluşturan durumlara örnektir. Bu sunumda uzun süreli steroid kullanan hastada gelişen IPA’ya sekonder nadir bir spontan pnömotoraks olgusunun sunulması amaçlanmıştır.
Tanılı koroner arter hastalığı ve diabeti olan, son üç aydır Hematoloji kliniğince takipli İzole Trombositopeni tanısı ile steroid kullanım öyküsü mevcut yetmiş dokuz yaşında erkek olgu son bir aydır balgamdan kan gelme ve aşırı halsizlik şikayetleri ile acil servise başvurmuş. Çekilen akciğer grafisinde sağ alt zon medialde kitle lezyon izlenmesi üzerine kliniğimize konsulte edildi (Resim 1 ). Laboratuar tetkiklerinde WBC: 33.000 /mm3 ( nötrofil: %77, bazofil:% 5,6 ), platelet: 28.000 /mm3 hemogram: 11 g/dl, CRP:3,37 mg/dl idi. Biyokimyasal testleri ve PT- aPTT değerleri normaldi. Yapılan periferik yaymada hemotolojik malign özellik yoktu. Çekilen toraks BT’de sağ akciğer alt lob süperior, alt lob bazal segment içerisinde yer yer hava bronkogramları bulunan kaviter konsolidasyon izlendi. Sağda en kalın yerde 1,5 cm ye varan plevral effüzyon ve mayi komşuluğunda pasif atelektazi vardı (Resim 1). Balgam kültüründe aspergillosis spp. üremesi oldu. Galaktomannan negatifti. Hastaya İnvaziv Aspergilloz tanısı ile vorikonazol günlük 6 mg/kg’ dan yükleme dozu, 4 mg /kg dan idame tedavisi başlandı. Mevcut tedaviye ek olarak nonspesifik antibiyoterapi de eklendi. Trombosit süspansiyonu desteği ile hastaya akciğer ca?, tüberküloz?, mantar enfeksiyonu? ön tanılarıyla bronkoskopi yapıldı. Endobronşiyal lezyon izlenmedi, tomografi ile uyumlu alandan lavaj alındı. Lavaj sitolojisi malign özellikte değildi, ARB (-) idi, lavaj kültüründe de balgamdaki gibi Aspergillosis spp. üredi. Aspergilloz tedavisine devam edilen hastada malignite ile ilgili ileri tetkik yapılmadı. Tedavinin 9. günü hastada spontan pnömotoraks gelişti ve tüp torakostomi ile müdahale edildi (Resim 2 a). Akciğeri kısa sürede ekspanze olan hastanın toraks tüpü çekildi. Takiplerinin 2. Haftasında klinik ve radyolojik yanıt alındığı izlenen hasta oral vorikanazol tedavisi ile taburcu edildi (Resim 2 b). Tedavisinin üçüncü ayında radyolojik olarak belirgin düzelme olup takiplerinin 6. ayında total regresyon gözlendi( Resim 2 c).
Tedavi edilmezse mortalitesi %100 olan invaziv aspergillozun nadir de olsa spontan pnömotoraks yapabildiği unutulmamalı, immunsupresif bir hastada spontan pnömotoraks gelişmesi durumunda aspergilloz enfeksiyonu akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: aspergilloz, immunsupresif, pnömotoraks



Resim 1



Resim 2



Close

Print