AbstractAgent [EP-083]
Kanam Diatezi Olan Bir Olguda Larengeal Hematoma Yaklaşım

Tolgar Lütfi Kumral, Enes Ataç, Yavuz Uyar, Ziya Saltürk, Güven Yıldırım, İmran Aydoğdu, Güler Berkiten
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

AMAÇ:Laringotrakeal yaralanmalar nadir görülen yaralanmalardır. Bu yaralanmalarda kartilaj iskelette ve laringeal yumuşak dokuda hasar oluşabilmektedir. Bu hastalarda ilk yapılması gereken hava yolunun güvenliğinden emin olmaktır. Biz de bu olgumuzda kanama diatezi olan bir hastada boyun travması sonrasında oluşan larengeal hematomu literatür eşliğinde tartıştık
OLGUNUN ÖZELLİKLERİ:65 yaşında bayan hasta düşme sonucu boynuna aldığı künt travma sonrası solunum sıkıntısı ile acilden kliniğimize başvurdu. Hastanın ilk değerlendirilmesinde bilinci açıktı ve solunum güçlüğü mevcuttu. Boyunda dışarıdan görünen hematom veya aktif bir kanamasının yoktu ve hastanın nörolojik muayenesi doğaldı. Hastada ses kısıklığı ve stridoru mevcuttu. Ayrıca hasta kardiovaskuler hastalıktan dolayı kumadin 5mg 1*1 kullanıyordu. KBB kliniğimizce değerlendirilen hastaya yapılan fiberoptik laringoskopi sonrası sağ aritenoid kartilaj bölgesinde daha belirgin olmak üzere her iki aritenoid üzerinde hematom olduğu ve yine subglottik hematom uzanımı olduğu tespit edildi. (Resim1) Hastanın bakılan Inr:2,5 ve trombositleri normal olarak rapor edildi. Çekilen bilgisayarlı tomografide sagital kesitte subglottik olarak 3-4. trakea halkasına kadar subglottik uzanımı olan hematom tespit edildi.
TEDAVİ VE PROGNOZ:Kanama bozukluğu olan veya antikoagulan kullanan hastalarda künt travmalar sonrasında boyunda yumuşak dokusu yaralanması ve sonrasında ekstralarengeal veya endolaringeal hematom riski daha fazladır. Bizim vakamızda hastanın endolarengeal subglottik 3.-4. trakea halkasına uzunan hematom vardı. Hastanın kumadin kullanması ve hematomun subglottik uzanımı olması nedeni lokal trakeatomi sırasında trakea içine oluşabilecek kanama riski nedeni ile hasta steroid yapılarak yakın takibe alındı.
Acil solunum pasajı kapanmalarında entube edilemeyen hastalar lokal anestezi ile trakeotomi açılması gerekmektedir. Lokal açılan trakeotomi profesyonel kişilerde hızlı ve kansız olabilmektedir. Ancak kanama diatezi olan kişilerde cerrahi müdahalede zorluklarla karşılaşılabilmekte ve cerrahi uzayabilmektedir.
Solunum pasajı daralmış olan hastamızda oluşabilecek traketomideki bir uzama ve kanama riski acil entübasyon gerektirmekteydi. Ancak bu hastada entübasyonun da kanama yaparak aspirasyona sebep olacağından ve hastada progresyon olmadığından biz bu hastayı yoğun bakımda saturasyon takibine almaya karar verdik.
Takiplerinde hematomda gerileme olan hastanın trakeotomiye ihtiyacı kalmadı. Hastanın yatış süresi kısa oldu ve ek bir morbidite olmadan tamamen iyileşti. Kanama diatezi olan hastalarda saturasyonda düşme yoksa ve progresyon göstermiyorsa trakeotomi açmada konservatif davranılarak hasta takibe alınabilir.
YORUM:Boyun travmaları hayatı tehdit edebilen ciddi travmalar olup, kanama diyatezi olan veya antikoagulan tedavi alan hastalarda larengeal hematom açısından dikkatli olmak ve traketomi zamanı konusunda bu hastaların iyi değerlendirilmesi gereklidir.


Anahtar Kelimeler: boyun travması, kanama diatezi, larengeal hematom,



Resim1: Fleksible Endoskopik Gorunum



Resim2: Bilgisayarli Tomografi Gorunumu



Resim 3: Bilgisayarli Tomografi Gorunumu



Close

Print