AbstractAgent [PS-3059]
Aurikuler Hematom Tedavisinde Termal Splint Kullanımı

Hamdi Taşlı, Bahti̇yar Polat, Mert Cemal Gökgöz, Ömer karakoç
GATA KBB AD.

AMAÇ:Aurikuler hematom, güreşçi kulağı veya karnıbahar kulak olarak da bilinen ve güreş gibi temas gerektiren sporlarda kulağa künt travma alınması sonrası ortaya çıkan bir patolojidir. Aurikuler hematom tedavisinde ve önlenmesinde birçok metod tariflenmiştir. Handerson ve ark. tarafından tariflenen termal splint metodu ile aurikula çevresi insizyon ve hamatom drenajı sonrası kolaylıkla sabitlenmekte, lokalize bir alana kolaylıkla ve pratik bir şekilde baskı uygulanabilmektedir. Bu yöntem ile hematom rekürrensinin önüne geçilerek, aurikulada deformasyon oluşumunun engellenmekte ve başarılı fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar elde edilmektedir. Burada hematom drenajı sonrası termal splint metodu uygulanan 23 yaşındaki erkek bir olguya yer verilmiştir.
OLGUNUN ÖZELLİKLERİ:5 gün önce sol kulağına aldığı darbe kulak kepçesinde şişlik yakınması başladığını, ve gerilemediğini ifade eden hastanın yapılan muayenesinde sol aurikula konkal karitlajı üzerinde, antitragusu genişleten yaklaşık 2*2 cm ebatlarında, yuvarlak şekilli, düzgün yüzeyli, ekimotik, hematom ile uyumlu görüntüye sahip şişlik izlendi.
TEDAVİ VE PROGNOZ:Hastada lokal anestezi ile gerçekleştirilen drenaj sonrası ve yara dudakları süture edilerek onarıldı. KBB pratiğinde özellikle cerrahi veya travma sonrası nazal kemiklerin stabilizasyonu amacıyla uygulanan termal splint materyalinden, hematom alanı ve kulak şekline uygun ölçülerde anterior ve posteiror olmak üzere 2 adet blok oluşturuldu. Sıcak suda bekletmek suretiyle kıvamlandırılan termal splintler konkal kartilaj anteiror ve posterioruna uygulanarak şekillendirildi ve 3/0 prolen süturler ile karşılıklı splintler ve aurikula geçilerek süture edildi. Splintlerin 7 gün sonrasında çıkarılması ile aurikula anatomik yapısının iyi şekilde korunduğu ve ekimozun gerildiği izlendi. 20 gün sonra yapılan kontrol muayenesinde hematom tamamen gerilemiş idi.
YORUM:Aurikuler hematom sıklıkla subkutan dokunun çok az izlendiği ve cilt ile perikodriyumun direk temas halinde olduğu kulak ön yüzünde izlenmektedir. Hematomun aurikulada deformite oluşturmasının önüne geçmek amacıyla ilk 7 gün, ideal olarak 72 saat içinde drenajın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aurikuler hematomdan korunulmasında ve tedavisinde birçok metod geliştirilmekle birlikte en ideal metod; basit ve ucuz olan, hematom sahasına efektif bası gerçekleştirebilen, tatmin edici estetik sonuçları olan, kolaylıkla takip edilebilen ve hasta hareketini minimal kısıtlayan metoddur. Hematom gelişmesi sonrası en sık tedavi şekli insizyon ve drenaj sonrasında uygun stabilizasyon ile pansumandır. 2000 yılında Handerson ve ark. tariflediği termal splint metodu ile aurikuler hematom stabilizasyonu yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem ile daha iyi yara yeri iyileşmesi gerçekleşmekte, lokalize bir alana kolaylıkla ve pratik bir şekilde baskı uygulanabilmektedir. Bu şekilde hematom rekürrensinin önüne geçilerek aurikulada deformasyon oluşumu engellenmekte ve başarılı fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar elde edilmektedir.


Anahtar Kelimeler: aurikula, hematom, termal splint


Presentation Details:  Poster Günü: 31 Ekim 2015 Cumartesi
Poster Asım Saati: 08:00
Posrer Söküm Saati: 19:00

Close

Print